Stichting Psycho-Sociale Opleidingen

Nieuwsoverzicht

« Terug

Wat is het model voor ‘Integrale Verliesverwerking’?

SPSO_Thema2_Blog2Foto1.jpg30 okt

Het model ‘Integrale Verliesverwerking’ is gebaseerd op de Vedische Filosofie en ontworpen door Van der Vight. Hij legt uit hoe het model in elkaar zit: “Mensen maken doorgaans 3 stappen door in een rouwproces: erkennen, verwerken en voortzetten. Tijdens deze stappen krijg je te maken met 4 verschillende aspecten: spiritueel, mentaal, vitaal en fysiek. De student leert deze stappen en aspecten herkennen en kan zo per stap en aspect concrete handvaten bieden aan de cliënt.”

Heb je interesse in het vak ‘Integrale Verlies- en Rouwbegeleiding’?

Waarom is het model zo belangrijk? “Mensen die rouwen ervaren vaak tegenstrijdige gevoelens. Met dit model kun je mensen inzicht geven in hun eigen rouwproces. Het maakt hun verwarrende ervaringen begrijpelijk en geeft hen inzicht in hun eigen rouwproces. Daardoor ervaren mensen meer rust en evenwicht. Daarnaast biedt het model een kader voor de begeleider om een breed scala aan interventies in te zetten.

Van der Vight: “Ik zal een voorbeeld geven. Iemand is verdrietig dat hij zijn partner heeft verloren en tegelijkertijd is hij blij en opgelucht dat hen een lange lijdensweg bespaard is gebleven. Hij vraagt zich af of hij daar wel blij mee mag zijn? Die ander is er immers niet meer. Het omgaan met deze tegenstellingen en alle verdriet dat daar bij hoort maakt dat vitaliteit en levenslust ver te zoeken is. Daar wil hij het liefst zo snel mogelijk van af. Maar hoe?”

Door het model voor integrale verliesverwerking toe te passen kijk je als het ware door een nieuwe bril naar de rouw en verlieservaringen. Je leert in deze cursus samen met de cliënt, op een andere manier te kijken waardoor de cliënt zelf nieuwe mogelijkheden gaat zien om om te gaan met het verlies.

Cursus rouw en verlies

“Het model is toepasbaar op iedereen, maar niet iedereen heeft te maken met dezelfde aspecten. Daarom gaan we tijdens de cursus rouw en verlies hier veel mee oefenen”, aldus Van der Vight.

Heb je interesse in het vak ‘Integrale Verlies- en Rouwbegeleiding’ en wil je leren werken met het model? Neem dan contact op met de administratie: adm@spso.nl. Je kunt ook een brochure aanvragen.

Heb je interesse in het vak ‘Integrale Verlies- en Rouwbegeleiding’?

« Terug

Scroll naar boven