Stichting Psycho-Sociale Opleidingen

Nieuwsoverzicht

« Terug

Wat staat er centraal tijdens de opleiding Psychosociale Begeleiding?

SPSO_Wat-staat-er-centraal-tijdens-de-opleiding-Psychosociale-Begeleiding_3.jpg31 okt

Wil je actief zijn in het psychosociale, psychische en dieptepsychologische werkveld? En ben je geïnteresseerd in alle aspecten rond het ‘mens zijn’? Dan is de opleiding Psychosociale Begeleiding van de SPSO wat voor jou. Aan het eind van de opleiding zal je in staat zijn een vertrouwensband met je cliënt op te bouwen en hem te leren hoe hij zichzelf kan helpen bedreigende problemen te formuleren, op te lossen en te hanteren.

Psychosociale Begeleiding

De opleiding Psychosociale Begeleiding duurt in totaal drie jaar. In de regel geven we de opleiding tijdens weekenden. Op zaterdagen worden er in totaal negen collegedagen/workshopdagen, drie trainingsweekenden en drie trainingsdagen georganiseerd. Zie hier het opleidingsprogramma. Wat leer je precies tijdens deze periode?

In het theoretische gedeelte zal je de gangbare psychologische methodes bestuderen, maar ook verdiepende aspecten van het menselijk bewustzijn zoals de dieptepsychologie en transpersoonlijke bewustzijnsniveaus. Door jezelf deze benaderingen eigen te maken, zal je uiteindelijk op een betere en volledigere manier kunnen functioneren binnen het werkveld en cliënten extra adequaat kunnen helpen.

Meer weten over onze opleidingen?

Eerst je eigen persoonlijkheid doorgronden voor je anderen kunt helpen

De eerste helft van studiejaar 1 staat in teken van ‘de mens en de persoonlijkheid’ ofwel het psychologische niveau. Je maakt kennis met de psychologische en therapeutische hoofd- en aanvullende benaderingen. Denk aan persoonlijkheidsleer of ontwikkelingspsychologie. Daarnaast bieden we vakken aan die ingaan op het begeleiden van cliënten, zoals: het aanleren van gespreksvaardigheden en conflicthantering. Dit deel van het studiejaar noemen we ‘de mens en zijn omgeving’, waarin we ingaan op het psychosociale niveau.  

Je zult ook leren stilstaan bij je eigen levensvragen en levensproblematiek. Als hulpverlener moet je eerst je eigen persoonlijkheid kennen en met jezelf kunnen omgaan, voordat je anderen kunt helpen. Zo kun je jezelf inzetten als instrument tijdens gesprekken met je cliënt. Dit onderdeel heet ‘Persoonlijke Groei en Ontwikkeling’ en zal binnen alle drie de jaren geregeld terugkeren.

Lees meer over het 1e studiejaar

Het hogere bewustzijn en de zielsmatige aspecten van de mens

Aan het begin van het 2e studiejaar gaan we in op psychosociale begeleiding in het systemische werken. Hierin komt onder andere partner-, relatie- en gezinstherapie aan bod. Verder gaan we in op  ‘de mens en zijn innerlijk’, ofwel het transpersoonlijke niveau. De zielsmatige aspecten van de mens, de diepere zin van het leven, de dieptepsychologie zijn voorbeelden van onderwerpen die hierin centraal staan.

Tijdens de training Voortgezette Counselingtechnieken en Dieptecounseling zal je gebruikmaken van onder andere de Jungiaanse benadering. Het gedachtegoed van de Zwitserse psychiater C.G. Jung omhelst de invloed van het onbewuste op je leven, het dieptepsychologische niveau van de mens. Ook leer je vanuit gangbare methoden te counselen.

Lees meer over het 2e studiejaar 

 

Ontdek de kracht die jij hebt als toekomstige hulpverlener

Integratie en verdere verdieping van wat je hebt geleerd tijdens de voorgaande jaren, staan tijdens het 3e studiejaar centraal. Daarnaast is de tijd aangebroken om de focus te leggen op je toekomstige werkveld. Wat voor begeleider wil jij zijn? Waarin ben je uniek? Waar liggen je talenten? Verder ga je afstuderen in één van deze drie richtingen: psychosociaal werk, psychologie of transpersoonlijke counseling. Gedurende de studiejaren heb je ook een portfolio bijgehouden, waarin je je innerlijke en professionele ontwikkeling hebt bijgehouden. Deze rond je dit jaar eveneens af.

Lees meer over het derde studiejaar

Inschrijven voor de opleiding Psychosociale Begeleiding

Ben je geïnteresseerd in de opleiding Psychosociale Begeleiding? Dan nodigen we je van harte uit voor een oriëntatiegesprek hier op de SPSO. Blijkt uit dit gesprek dat de opleiding inderdaad bij je verwachtingen en mogelijkheden past? Dan kun je je inschrijven voor de opleiding. Stuur een mail naar adm@spso.nl om contact op te nemen.

Meer weten over onze opleidingen?

« Terug

Scroll naar boven